Stafidele, cele mai sănătoase fructe? Beneficii și contraindicații. Câte grame poți mânca zilnic

Stafidele sunt considerate într-adevăr unele dintre cele mai nutritive fructe. Cu toate acestea, există câteva îngrijorări în ceea ce privește stafidele din comerț. Descoperă care sunt beneficiile stafidelor, ce contraindicații există și ce cantitate poate fi consumată zilnic:

Stafidele, cele mai sănătoase fructe Beneficii și contraindicații. Câte grame poți mânca zilnic

CUPRINS:

 • Ce sunt stafidele
 • Ce beneficii au stafidele
 1. Valori nutriționale pentru 100 de grame de stafide
 2. Sănătatea inimii
 3. Risc mai mic de boli cronice
 4. Sănătatea gastrointestinală
 5. Sănătatea orală
 • Riscuri și contraindicații
 1. Stafidele și pesticidele
 • Câte grame de stafide poți mânca zilnic

Ce sunt stafidele

Stafidele își au originea în Orientul Mijlociu și, cu timpul au ajuns și în Europa, unde erau deosebit de populare printre greci și romani. Din punct de vedere istoric, stafidele au fost folosite ca monedă de schimb, ca premii la anumite evenimente sportive și pentru a trata boli precum toxiinfecțiile alimentare.

Astăzi, stafidele sunt disponibile în majoritatea supermarketurilor și se găsesc în culori diferite, în funcție de procesul de uscare utilizat. Stafidele galben-aurie sunt de obicei adăugate la produsele de patiserie, în timp ce soiurile roșii și maro sunt populare pentru gustare.

Stafidele sunt fructe uscate care sunt obținute din struguri. Acestea au o culoare maro-roscată și au un gust dulce și parfumat.

Sunt obținute prin procesul de uscare a strugurilor. Acest proces poate fi realizat prin mai multe metode, dar cea mai comună este uscarea prin aer cald.

Metoda de uscare prin aer cald implică uscarea strugurilor într-o încăpere specială sau într-un uscător cu aer cald. Strugurii sunt așezați pe tăvi sau plase și sunt expuși la aer cald într-o temperatură de 40-50 grade Celsius. Acest proces poate dura între 12-24 de ore, în funcție de vreme și de umiditatea aerului.

Stafidele sunt adesea utilizate în deserturi, precum prăjituri, fursecuri și budinci, dar pot fi de asemenea adăugate la produse de panificație sau la muesli și alte produse de mic dejun.

Stafidele sunt, de asemenea, considerate a fi o sursă bună de energie și pot furniza o cantitate importantă de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina B6, magneziu și potasiu.

Ce beneficii au stafidele

Stafidele sunt struguri uscați. Acest proces de uscare concentrează atât nutrienții, cât și zaharurile prezente în struguri, făcând stafidele nutritive, dar și bogate în calorii.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de stafide

 • Grasimi totale 0,5 g.
 • Grăsimi saturate 0,2 g.
 • Colesterol 0 mg.
 • Sodiu 12 mg.
 • Potasiu 746 mg.
 • Carbohidrați totale 80 g.
 • Fibre alimentare 4g.
 • Zaharuri 59g.

Sănătatea inimii Cercetările arată că stafidele vă pot reduce riscul de boli de inimă prin reducerea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge. Fibrele din stafide acționează pentru a reduce colesterolul LDL (rău), ceea ce reduce tensiunea asupra inimii.

Stafidele sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu. Studiile au descoperit că nivelurile scăzute de potasiu contribuie la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Risc mai mic de boli cronice

Stafidele au niveluri mai mari de antioxidanți în comparatie cu alte fructe uscate. Procesul de uscare păstrează și acești antioxidanți.

Antioxidanții previn deteriorarea celulelor cauzate de factori naturali precum îmbătrânirea și stilul de viață nesănătos. Unii dintre antioxidanții mai puternici din stafide sunt numiți fitonutrienți. S-a demonstrat că acești compuși pe bază de plante reduc riscul afecțiunilor cronice precum diabetul, osteoporoza și cancerul.

Cercetările sugerează că fitonutrienții pot avea, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, de calmare a durerii și de protecție a creierului.

Sănătatea gastrointestinală

Stafidele sunt o sursă bună de fibre solubile, care ne ajută digestia și reduce problemele de stomac.

Stafidele conțin și acid tartric. Cercetările arată că această proteină poate avea proprietăți antiinflamatorii, poate îmbunătăți funcția intestinală și poate ajuta la reglarea echilibrului bacteriilor din intestin. Un studiu a constatat că poate acționa și pentru a reduce riscul de cancer colorectal.

Sănătatea orală

Unii fitonutrienți din stafide – cum ar fi acidul oleanolic și linoleic – pot avea proprietăți antibacteriene. Studiile au descoperit că acest efect poate limita bacteriile care formează plăci în gura noastră.

Acești antioxidanți ajută, de asemenea, la menținerea nivelurilor sănătoase ale pH-ului oral. Acest lucru poate împiedica saliva noastră să devină prea acidă, ajutând la prevenirea cariilor.

Riscuri și contraindicații

Stafidele sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor. De asemenea, au un indice glicemic moderat scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă vârfuri și scăderi ascuțite ale nivelului de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, conținutul dens de nutrienți al stafidelor poate provoca efecte secundare adverse dacă este consumat în cantități mari.

Unele cercetări arată că stafidele pot ajuta oamenii să piardă sau să gestioneze greutatea. Cu toate acestea, conțin multe calorii per porție, așa că ar trebui consumate cu moderație pentru a evita creșterea nedorită în greutate.

Fibrele din stafide sunt legate de o serie de beneficii pentru sănătate. Dar prea multe fibre în dietele noastre pot cauza probleme digestive precum gaze, balonare și crampe.

Stafidele și pesticidele

Stafidele obținute din struguri pulverizați cu pesticide pot conține reziduuri în produsul final. După procesul de uscare a stafidelor, producătorii fumigează uneori zonele de depozitare pentru a ține departe dăunătorii. Nivelurile ridicate de ingerare de pesticide sunt legate de probleme de sănătate precum cancerul, așa că cel mai bine este să folosiți stafide organice ori de câte ori este posibil. Alimentele organice au mai puține reziduuri de pesticide și nu pot fi fumigate, arată

Câte grame de stafide poți mânca zilnic

Stafidele conțin suficient zahăr pentru a vă oferi o explozie de energie și sunt un plus excelent pentru o dietă sănătoasă pentru majoritatea oamenilor. Desigur, ca orice fructe uscate, consumul excesiv de stafide poate duce la probleme de sănătate.

Este important să se țină cont de nevoile nutriționale individuale și de obiectivele de sănătate atunci când se decide cantitatea de stafide care poate fi consumată. În medie, o porție moderată de stafide reprezintă aproximativ 40 de grame.