Hamsia și șprotul sunt două specii de pește marin mic, care se aseamănă, ba chiar adesea sunt confundate din cauza aspectului. Vezi care este diferența dintre hamsie și șprot.
CUPRINS:
- Ce este hamsia
- Ce este șprotul
- Diferența dintre hamsie și șprot
- Cea mai bună rețetă de hamsii prăjite
- Cea mai bună rețetă de șprot prăjit
- Rețetă rapidă de mămăligă
- Cum se face mujdei de usturoi
Hamsie sau șprot, ambele specii marine sunt consumate la scară largă datorită gustului savuros în rețetele culinare pe bază de pește. Se pregătesc ușor și cel mai adesea se consumă sub formă prăjită alături de mămăligă și mujdei de usturoi.
Ce este hamsia
Hamsia este un pește marin albăstrui cu o lungime de aproximativ 20 cm, atunci când ajunge la vârsta maturității. Se regăsește în apele marine, multe specii de hamsie trăiesc în apa salmastră, apa cu salinitate scăzută în special în zonele unde un fluviu se varsă în mare sau ocean. Sunt peste 140 de specii de hamsie clasificate în 17 genuri. Acestea se găsesc în Marea Neagră, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, Pacific și Indian. Hamsii
Ce este șprotul
Șprotul mai este cunoscut și sub denumirea de „țață”, „ciacia” sau „ceacea”, și este o specie de pește marin cu o lungime între 8 și 16 cm. Este răspândit în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Adriatică și Oceanul Atlantic.
Are culoarea verde-albăstrui pe spate și agrintie pe lături, iar deasupra botului o figură triunghiulară neagră. Șprotul depune icre pelagice primăvara și vara sau pe tot parcursul anului în apropierea coastei.
Diferența dintre hamsie și șprot
- Din punct de vedere financiar, la kilogram, hamsia are un preț mai mare față de șprot.
- Din punct de vedere al lungimii, hamsia ajunge până la 20 cm lungime, la vârsta maturității, în timp ce șprotul nu depășește mai mult de 16 cm.
- Hamsia are o formă alungită, în timp ce șprotul are o structură a corpului mai plană.
- Corpul șprotului este acoperit cu caduci și sozi mai mari, gura are forma oblică și îndreptată sus, în timp ce la hamsie, colțurile gurii depășesc limitele ochilor.
- Hamsia are culoarea albastră, în timp ce șprotul are culoarea verde-albăstruie pe spate și argintiu pe laturi.
- În compoziția șprotului există un conținut mai mare de grăsimi decât în compoziția hamsiei.
Ingrediente
- 500 gr hamsii;
- Făină de grâu;
- Făină de porumb;
- Ulei și sare.
Mod de preparare
Peștele se spală și se curăță bine. Se amestecă făina de porumb cu cea de grâu, se adaugă sare și hamsiile se trec, pe rând, în acest amestec, apoi se pun în uleiul încins. Se întorc pe toate părțile pentru a fi gătite bine, dar nu se lasă mai multe de 1-2 minute, pentru a nu deveni amărui. Se scot pe un șervețel absorbant și se lasă să se răcească. Se consumă cu mămăliguță și usturoi.
Cea mai bună rețetă de șprot prăjit
Ingrediente
- 1 kg șprot;
- 200 gr făină;
- 200 gr mălai;
- Ulei pentru prăjit;
- Sare.
Mod de preparare
Peștele se spală bine și se curăță. Li se îndepărtează solzii mici și moi, dar și capul și intestinele. Se spală apoi bine cu apă rece. Făina se amestecă cu mălaiul, iar fiecare pește se trece prin acest amestec, se scutură ușor de surplusul de amestec și se pune în uleiul încins. Întoarce fiecare pește pe ambele părți pentru a fi bine făcut. Scoate-l din tigaia cu ulei încins pe un șervețel absorbant pentru a fi îndepărtat excesul de ulei.
Peștele cald, atât hamsia, cât și șprotul se servește cald cu mămăligă și mudei de usturoi.
Rețetă rapidă de mămăligă
Mămăligă fiartă în apă. Este cea mai simplă modalitate de a prepara mămăliga. Se pune apa la fiert într-un vas de fontă (tuci), sau de inox, la foc mediu. Proporția este de o măsură de mălai, la 4 măsuri de apă.
De exemplu, la 250 g mălai se pune un litru de apă. Proporția mai poate fi de la 1 la 3 până la 1 la 5, în funcție de cât de vârtoasă sau moale vrei să fie mămăliga. Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust.
Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. Pe măsură ce se întărește, schimbă telul cu o lingură de lemn. Amestecă periodic și lasă flacăra mică.
Când mămăliga face bule și lingura stă în mijloc fără să o ții, e gata. O poți răsturna pe un fund de lemn (absoarbe aburii) sau într-un castron, dacă e mai moale. Se va întări când se răcește. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai utilizat. De obicei este înscris pe ambalaj. Mălaiul grișat are nevoie de un timp mai mic de fierbere.
Cum se face mujdei de usturoi
Ingrediente
- O căpăţână de usturoi
- 3-4 linguri ulei;
- 100 ml apă minerală
- Sare.
Într-un bol pune usturoiul mărunțit prin presă și amestecă-l cu sarea grunjoasă timp de 3-4 minute. Ulterior, adaugă uleiul, treptat, și continuă să amesteci. Mujdeiul începe să se albească și să capete o consistență cremoasă. Apoi, adaugă și apa minerală și câteva picături de zeamă de lămâie ori poți adăuga câteva picături de oțeț. Amestecă bine și lasă-l la frigider până în momentul servirii.