Dieta de detoxificare de la început de an, un moft? Un dietetician explică efectele negative

Dietele de detoxificare sunt adesea prezentate ca o modalitate de a curăța organismul după excesul de alimente și băuturi care vin odată cu sărbătorile. Așa că devin tot mai populare mai ales la început de an. Dieteticianul Taylor Grasso a explicat pentru The Conversation despre efectele negative ale acestor regimuri și cum ele pot atrage o relație nesănătoasă cu mâncarea.

Dieta de detoxificare de la început de an, un moft Un dietetician explică efectele negative

Există câteva tipuri diferite de diete de detoxificare: post, curățare prin sucuri, consumul exclusiv al anumitor alimente, utilizarea suplimentelor alimentare comerciale de detoxificare sau „curățarea” colonului cu clisme sau laxative.

Cele mai multe dintre aceste diete sunt pe termen scurt și au ca scop eliminarea substanțelor presupus toxice din organism și includ o perioadă de post urmată de o dietă extrem de restrictivă timp de un număr de zile.

„În calitate de dietetician autorizat, am văzut clienți care au încercat diete de detoxificare și au experimentat o serie de efecte secundare negative, inclusiv dezvoltarea unei relații negative cu mâncarea”, explică Taylor Grasso.

Ce sunt toxinele

Toxinele interne includ subprodusele naturale create de organism în timpul metabolismului, cum ar fi acidul lactic, ureea și deșeurile provenite de la microbii intestinali.

Expunerile toxice externe intră în organism prin alimentație, băutură, respirație sau prin penetrarea pielii. Acestea pot veni sub forma poluanților din aer, a alimentelor sau a apei contaminate cu substanțe chimice sau metale grele, a produselor de uz casnic, cum ar fi detergentul de rufe și chiar a produselor de înfrumusețare, cum ar fi detergenții faciali, produsele de spălare a corpului și machiajul.

Sistemul de detoxificare încorporat în organism include ficatul și rinichii, cu ajutorul plămânilor, al sistemului limfatic, al tractului digestiv și al pielii. Pe scurt, ficatul descompune substanțele nocive, care sunt apoi filtrate prin rinichi. De asemenea, tractul digestiv le expulzează prin mișcări intestinale.

Dar corpul nostru nu funcționează întotdeauna în mod optim. De aceea, o dietă adecvată și îmbunătățirea comportamentelor legate de stilul de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice și a somnului, pot avea un impact semnificativ – și pozitiv – asupra sistemului de detoxificare a organismului, subliniază dieteticianul pentru The Conversation.

Ce să mănânci ca să ajuți organismul

„Prin publicitatea lucioasă și omniprezentă, dietele de detoxificare perpetuează o mentalitate de remediere rapidă în ceea ce privește greutatea și imaginea corporală, mai degrabă decât să promoveze schimbări ale stilului de viață care sunt durabile pentru o viață întreagă”, mai spune Grasso.

Deși susținătorii afirmă că dietele de detoxificare și curățările cu sucuri duc la pierderea în greutate, la îmbunătățirea funcției ficatului și la o sănătate mai bună în general, cercetările arată că acestea au un efect redus sau chiar inexistent. Mai mult, acestea pot duce la efecte secundare, inclusiv dureri de cap, oboseală, slăbiciune, leșin și iritabilitate.

Cu toate acestea, studiile arată că există unele dovezi că anumite alimente și condimente, cum ar fi coriandrul, pot îmbunătăți căile naturale de detoxificare a organismului.

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, alte alimente care pot da un impuls sistemului de detoxificare al propriului organism includ legume crucifere, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles, fructe de pădure, anghinare, usturoi, ceapă, praz și ceai verde.

Consumul unor cantități adecvate de proteine slabe poate fi, de asemenea, benefic pentru sistemul natural al organismului.

În plus, dietele care restricționează drastic anumite alimente sau grupuri de alimente nu duc, de obicei, la o pierdere în greutate de durată. În schimb, aceste tipuri de diete pun adesea organismul în „modul de înfometare”. Asta înseamnă că, în loc să ardă caloriile, corpul dumneavoastră le reține pentru a le folosi ca energie.

Sfaturile dieteticienei este să ne concentrăm pe o dietă echilibrată, să bem apă și să facem mișcare. Acestea sunt cele mai simple, dar și cele mai eficiente metode pentru o digestie și o greutate optime.