Cum se face mustul de struguri și ce beneficii are

Cum se face mustul de struguri știu, probabil, foarte multe persoane, însă nu cu toții știm cum se păstrează peste iarnă fără a fermenta și care sunt beneficiile mustului de struguri pentru sănătate. Acesta are multe vitamine și nutrienți și poate fi păstrat fără a folosi conservanți.

Cum se face mustul de struguri și ce beneficii are

CUPRINS:

 • Ce este mustul de struguri și cu ce este diferit față de vin
 • Must de struguri – ce beneficii are
 1. Menține sănătatea inimii
 2. Stimulează funcția imunitară
 3. Susține sănătatea digestivă
 • Must de struguri – când este contraindicat
 • Cum se face mustul de struguri
 1. Must de struguri natural – preparare
 2. Must de struguri fiert
 • Cum se păstrează mustul de struguri
 1. Mustul fiert
 2. Must proaspăt congelat

Ce este mustul de struguri și cu ce este diferit față de vin

Mustul de struguri este un lichid proaspăt obținut prin stoarcerea strugurilor. Denumirea provine de la latinescul vinum mustum însemnând „vin tânăr”. Mustul poate fi consumat ca atare sau poate fi transformat în vin prin procesul de fermentație.

Mulți oameni îl consideră o alternativă sănătoasă la băuturile dulci, mai ales că este ușor acidulat în mod natural.

Între must și vin există mai multe diferențe, chiar dacă din must de obține în final vinul.

Pentru început, prima diferență dintre vin și must constă în faptul că mustul ia naștere în primii pași de obținere a vinului. Odată obținut mustul de struguri, poate începe fermentația vinului.

În plus, mustul de struguri nu este fermentat, prin urmare menține toate zaharurile care se obțin în procesul de fabricație.

Mustul nu are alcool. Dacă lăsați sucul de struguri proaspăt timp de câteva zile, probabil că va începe să fermenteze prin drojdia naturală pe care o conține. Dacă abia începe să fermenteze mustul tot nu va avea alcool (sau foarte puțin) timp de câteva zile. Alcoolul începe să se formeze mai târziu în procesul de fermentație.

Must de struguri – ce beneficii are

Mustul de struguri este benefic pentru organism, conține vitaminele A, B1, B2 şi minerale, stimulează imunitatea, menține sănătatea inimii, reduce retenţia de apă şi energizează organismul.

Menține sănătatea inimii

Datorită conținutului său de compuși antioxidanți, mai multe studii au descoperit că sucul de struguri ar putea susține sănătatea inimii. Flavonoidele găsite în mustul de struguri ar putea ajuta la reducerea mai multor factori de risc pentru boli de inimă:

 • inflamaţie
 • acumularea plăcii în artere
 • agregarea trombocitelor
 • nivelurile de colesterol și trigliceride

O analiză a arătat că produsele din struguri, inclusiv sucul de struguri, ar putea îmbunătăți semnificativ nivelurile de colesterol total, LDL (rău) și HDL (bun). Ca atare, ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă (9 Sursă de încredere).

Stimulează funcția imunitară

Multe soiuri de suc de struguri sunt îmbogățite cu micronutrienții vitamina C. Vitamina C poate îmbunătăți funcția imunitară reducând stresul oxidativ.

Aportul suficient de vitamina C în dieta zilnică poate reduce susceptibilitatea la boli și infecții, inclusiv infecții respiratorii.

Mustul de struguri este, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi resveratrolul, un compus care poate reduce inflamația și poate regla celulele imunitare.

Susține sănătatea digestivă

Unele cercetări au descoperit că sucul de struguri ar putea sprijini sănătatea sistemului digestiv.

De exemplu, un studiu recent a arătat că administrarea unui supliment de pulbere de struguri – echivalent cu aproximativ 100 ml de suc de struguri – ar putea crește diversitatea microbiomului intestinal benefic pentru a promova sănătatea digestivă.

Mai multe studii pe animale au găsit rezultate similare, observând că anumiți compuși și polifenoli extrași din struguri și sucul de struguri ar putea susține sănătatea microbiomului intestinal (15 Sursa de încredere, 16 Sursa de încredere).

Unele tipuri de suc de struguri conțin și o cantitate mică de fibre, cu aproximativ 0,5 grame per cană (237 ml)

Deși aceasta este mult mai mică decât cantitatea găsită în strugurii întregi, mustul de struguri vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de fibre, un nutrient esențial care promovează regularitatea și sănătatea digestivă.

Must de struguri – când este contraindicat

Mustul de struguri susține sănătatea organismului și este bogat în vitamina C și antioxidanți, deci nu este contraindicat persoanelor sănătoase, atunci când este consumat în cantități moderate.

Cu toate acestea, este, de asemenea, bogat în zahăr și are mai puține fibre decât fructele întregi. Ar putea crește nivelul de zahăr din sânge sau poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în cantități mari.

Cum se face mustul de struguri

Pentru a obține un must și un vin de calitate, strugurii din care se face mustul trebuie să fie ajunși la maturitatea de consum, adică să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, pentru a se evita inceprea procesului de fermentație. Se poate folosi orice soi de struguri, albi sau roșii, în funcție de preferințe.

Pregătirea strugurilor în vederea zdrobirii și presării este o etapă importantă în vederea obținerii unui must de calitate. Strugurii proaspăt culeși se spăla bine cu apa curată într-un coș de nuiele.

Must de struguri natural – preparare

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face, fie cu un zdrobitor special, atunci când avem o cantitate mare de struguri, fie pur și simplu într-o sită, dacă nu avem mulți struguri și nici zdrobitor. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mâna.

Așadar, mustul natural, fără adaos de zahăr se obține simplu și este foarte gustos. După stroarcere, acesta trebuie păstrat la un loc răcoros până se limpezește, o zi, maxim două.

Must de struguri fiert

Mustul limpezit, pentru a fi păstrat peste iarnă poate fi fiert timp de 15-20 de minute. Se ia încontinuu spuma care se formează. La final poate fi pus în recipiente de sticlă sterilizate.

Sunt persoane care preferă să adauge zahăr la sucul de struguri și să îl fiarbă pentru a-l păstra peste iarnă.

În acest caz se folosesc 500 grame de zahăr la 2 litri de suc de struguri și amestecul se pune la fiert, timp de aproximativ 30 de minute. Dacă dorim să fie mai gros, ca un sirop, se poate fierbe până la o oră.

Cum se păstrează mustul de struguri

Mustul fiert

Mustul de struguri fiert se poate păstra ca atare în sticlele bine sterilizate, la loc răcoros, ferit de razele soarelui.

Must proaspăt congelat

În cazul în care nu dorim să fierbem mustul, acesta poate fi păstrat și sticle de plastic sau altfel de recipiente ce pot fi băgate la congelator. Mustul se bagă la congelator după ce a avut loc procesul de limpezire, nu înainte.