Cum pui vinete la congelator pentru iarnă

Vinetele sunt grozave și extrem de gustoase, dar cum faci să te bucuri de ele și iarna? Cum pui vinete la congelator pentru iarnă, astfel încât aroma lor să rămână aceeași? Vânata este preparatul vedetă din farfurii, indiferent în ce mod sunt preparate. Aroma lor inconfundabilă se remarcă printre celelalte legume și pot fi folosite într-o mulțime de moduri. De la salată de vinete, musaca de vinete sau lasagna de vinete ori vinete umplute, această legumă este una gustoasă și foarte sănătoasă.

Cum pui vinete la congelator pentru iarnă

CUPRINS:

  • Despre vinete
  • Cum pui vinete la congelator pentru iarnă
  • Depozitarea vinetelor
  1. La temperatura camerei
  2. În frigider
  3. Congelator
  • Sfaturi pentru depozitarea vinetelor
  1. Alege vinete proaspăte
  2. Păstrează vinetele departe de alte produse
  3. Pulverizează-le cu suc de lămâie

Despre vinete

Mulți dintre noi sunt cel mai bine familiarizați cu vinetele care sunt mari și de culoare mov închis, dar forma, dimensiunea și culoarea pot varia de la mici și alungite la lungi și subțiri și de la nuanțe de mov la alb sau verde. Pe lângă faptul că există multe soiuri de vinete și toate sunt gustoase, acestea sunt bogate în fibre și antioxidanți.

O porție de vinete poate asigura cel puțin 5% din necesarul zilnic al unei persoane de fibre, cupru, mangan, B-6 și tiamină. De asemenea, conține și alte vitamine și minerale.

În plus, vinetele sunt o sursă de compuși fenolici care acționează ca antioxidanți.

Fibrele, potasiul, vitamina C, vitamina B-6 și antioxidanții din vinete, toate acestea susțin sănătatea inimii.

Vinetele conțin fibre, iar acest lucru poate fi benefic pentru nivelul colesterolului. 100 de grame de vinete conțin aproximativ 2,4 g de fibre, lucru care ajută la tranzitul intestinal și la multe alte lucruri.

Acidul clorogenic, un antioxidant principal din vinete, poate scădea nivelul de lipoproteine cu densitate scăzută, sau colesterolul „rău”, și poate reduce riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică.

Cum pui vinete la congelator pentru iarnă

Dacă vrei să pui vinete la congelator pentru iarnă, atunci trebuie să știi cam ce vrei să faci din ele. Dacă vrei să le pui pentru a face salată de vinete de sărbători sau oricând ai poftă, atunci ar trebui să coci vinetele pe o plită sau grătar ori într-un cuptor, să le lași într-un castron după ce ai presărat sare grunjoasă deasupra și să le acoperi.

Vinetele trebuie să transpire, ca apoi să poți curăța ușor coaja de pe ele. Ulterior, se toacă cu un instrument de lemn, ca să nu oxideze. Le poți pune apoi în pungi cu fermoar și depozita în congelator. Poți face porții astfel încât să scoți o pungă și să faci cantitatea dorită de salată de vinete.

Dacă vrei să faci alte preparate, congelează vinetele tăiate în felii sau cubulețe după ce le-ai uscat bine și pune-le în pungi cu fermoar sau apelează la un aparat de vidat.

Poți pune vinete tocate la congelator pentru iarnă ca să faci zacuscă, ghiveci de legume sau mâncăruri de post oricând îți dorești. Poți încerca rețete precum baba ganoush sau poți depozita felii de vinete pentru a face eggplant parmegiana sau musaca.

Depozitarea vinetelor

Poți păstra vinetele la temperatura camerei, în frigider sau în congelator.

La temperatura camerei

Poți depozita vinetele întregi la temperatura camerei. Totuși, vinetele tăiate trebuie să ajungă în frigider sau congelator. Pune vinetele întregi într-o pungă de hârtie sau într-un bol de fructe ca să circule aerul.

Nu este nevoie să închizi ermetic punga sau să acoperi bolul – vinetele au nevoie de flux de aer pentru a rămâne proaspete.

Păstrează vinetele departe de lumina directă a soarelui și pune-le într-o cameră răcoroasă.

În frigider

Poți păstra vinetele în sertarul frigorific până la o săptămână. Înfășoară ușor vinetele în prosoape de hârtie pentru a le proteja de umiditate, apoi pune-le într-o pungă de plastic nesigilată.  Circulația adecvată a aerului și separarea de producătorii de etilenă vor menține vinetele proaspete și ferme timp de șapte zile în frigider.

Pentru a păstra vinetele prăjite sau alte preparate gătite din vinete, pune mâncarea într-un recipient etanș, sigilează-l și păstrează-l pe raftul frigiderului înainte de a-l reîncălzi și servi. Resturile se vor păstra până la cinci zile.

Congelator

Vinetele congelate se vor păstra cel mai mult timp. Mai întâi, spală ușor vinetele cu apă rece, apoi îndepărtează pielea cu ajutorul unui curățător de legume.

Așează vinetele pe lungime pe un tocător și taie-le în discuri rotunde subțiri, cu o grosime de aproximativ o treime de centimetru.

Pune la fiert o oală cu apă și adaugă câteva stropi de suc de lămâie pentru a ajuta vinetele să-și păstreze culoarea. Scufundă complet vinetele în apa clocotită și fierbe-le timp de patru minute.

Scurge apa și pune feliile de vinete în baie de gheață timp de cinci minute. Scurge apa, usucă feliile de vinete și depozitează-le într-o pungă de congelator bine închisă.

Dacă vinetele au pe ele picături de apă, usucă-le cu un prosop de hârtie înainte de a le depozita. Clătește-le ușor doar cu puțin timp înainte de a le folosi; în caz contrar, excesul de umezeală poate cauza deteriorarea.

Sfaturi pentru depozitarea vinetelor

Pentru a prelungi durata de depozitare a vinetelor, ia în considerare următoarele sfaturi:

Alege vinete proaspăte

Achiziționarea vinetelor bune de la supermarket sau de la piață este esențială. Alege vinete cu o culoare închisă; evită orice vinete cu decolorare.

Vinetele trebuie să se simtă ferme și să aibă o piele netedă și strălucitoare. Petele moi sunt un semn de putregai.

Păstrează vinetele departe de alte produse

În frigider sau pe tejghea, ar trebui să ții vinetele departe de producătorii de etilenă, cum ar fi merele, pepenii și bananele.

Etilena emisă poate grăbi procesul de coacere (și de putrefacție) a vinetelor tale și poate duce la legume moi și deloc apetisante.

Pulverizează-le cu suc de lămâie

Dacă ți-au rămas felii de vinete, le poți păstra pentru a le folosi mai târziu. Stivuiește vinetele tăiate într-un recipient și pulverizează puțin suc de lămâie peste felii. Amestecă ușor vinetele astfel încât sucul de lămâie să atingă toate bucățile.

Acidul citric ajută la păstrarea prospețimii legumelor tăiate. Apoi sigilează bine recipientul.

Ne-am mutat la Terasacucarti.com, vă rugăm să marcați noul link. Vă mulțumim!