Cartofi albi vs cartofi roșii. Care e diferența dintre ei și la ce îi poți folosi

Există o mulțime de opțiuni diferite de cartofi, dar când vine vorba de cartofi roșii versus cartofi albi, nutriția este aproape identică. Dacă încerci să alegi un cartof în funcție de care este mai sănătos, nu va fi o diferență semnificativă în niciun caz.

Cartofi albi vs cartofi roșii. Care e diferența dintre ei și la ce îi poți folosi

CUPRINS:

  • Cartofi albi vs cartofi roșii – proprietăți și caracteristici
  1. Bogați în amidon rezistent
  2. Potasiul din cartofi
  3. Antioxidanții din cartofi
  • Diferența dintre cele două tipuri de cartofi și cum să îi folosești

Cartofi albi vs cartofi roșii – proprietăți și caracteristici

Deși au un conținut ridicat de carbohidrați, tipul specific de carbohidrați poate de fapt să îți mențină intestinul sănătos.

Consumul de cartofi roșii și albi te poate ajuta, de asemenea, să îți satisfaci nevoile de potasiu și vitamina C.

Nutriția cartofilor roșii este aproape la fel cu cea a cartofilor albi. Amândoi au un conținut ridicat de carbohidrați, potasiu și vitamina C și conțin aproximativ 150 de calorii per cartof mediu. Modul în care prepari cartofii face diferența în ceea ce privește cât de buni sunt pentru sănătate. Alege cartofii copți, piure sau fierți în locul celor prăjiți.

Atunci când compari nutriția cartofilor albi și roșii, aceștia sunt aproape identici. Cartofii roșii conțin 151 de calorii per cartof mediu, în timp ce un cartof alb de aceeași mărime are 159 de calorii.

Atât cartofii roșii, cât și cei albi au un conținut ridicat de potasiu, conținând 943 de miligrame și, respectiv, 941 de miligrame. De asemenea, amândoi au un conținut ridicat de vitamina C, ambii ajungând la 21,8 grame.

Faptul nutrițional care probabil că primește cea mai mare atenție totuși este reprezentat de carbohidrații din cartofii roșii. Un cartof roșu mediu are 33,9 grame de carbohidrați (dintre care 3,1 grame provin din fibre), în timp ce un cartof alb este puțin mai mare, cu 36,5 grame (dintre care 3,6 grame provin din fibre).

Cartofii sunt deseori evitați pentru că au un conținut ridicat de carbohidrați. În timp ce diabeticii și prediabeticii ar putea face mai bine să îi evite sau cel puțin să îi limiteze, ei pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru mulți oameni, datorită unui tip specific de carbohidrați pe care îl conțin.

Bogați în amidon rezistent

Unul dintre beneficiile majore ale cartofilor roșii și ale cartofilor albi este faptul că sunt unul dintre puținele alimente care conțin amidon rezistent, care, similar fibrelor, este un carbohidrat pe care corpul tău nu îl poate digera. Amidonul rezistent trece prin stomac și prin intestinul subțire, ajungând în cele din urmă în intestinul gros, unde începe să fermenteze.

Pe măsură ce amidonul rezistent fermentează, acesta hrănește bacteriile bune din intestinul tău, clasificând cartofii ca aliment prebiotic. Acest proces ajută bacteriile bune să se înmulțească, astfel încât acestea să fie mai numeroase decât cele rele și să vă mențină intestinul sănătos.

Pentru că amidonul rezistent nu este digerat precum alți carbohidrați, cartofii nu ridică glicemia la fel de mult ca alte alimente care au cantități similare de carbohidrați, dar fără amidon.

Potasiul din cartofi

Pe lângă amidonul rezistent, atât cartofii roșii, cât și cei albi sunt bogați în potasiu. Potasiul menține oasele și inima sănătoase, reducând riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Potrivit unui raport din Annals of Medicine publicat în noiembrie 2013, cartofii pot îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de colesterol rău și scăderea inflamației.

Recomandarea actuală pentru potasiu este de 2.600 de miligrame pe zi pentru femeile adulte și de 3.400 de miligrame pe zi pentru bărbații adulți.

Asta înseamnă că un cartof roșu sau alb de mărime medie asigură 36% din necesarul unei femei pentru o zi întreagă și 28% din necesarul zilnic pentru un bărbat.

Dacă trebuie să crești aportul de potasiu, consumul de cartofi împreună cu alte alimente sănătoase, bogate în potasiu, precum dovleacul, fasolea boabe, spanacul, pieptul de pui și somonul, te pot ajuta să atingi necesarul.

Antioxidanții din cartofi

Un alt nutrient demn de luat în seamă, atât în cartofii roșii, cât și în cei albi, este vitamina C, care este responsabilă pentru aproximativ 13% din capacitatea antioxidantă totală a legumei. Pe lângă faptul că acționează ca un antioxidant, vitamina C menține pielea sănătoasă, te ajută să metabolizezi proteinele și joacă un rol important în sistemul imunitar.

Diferența dintre cele două tipuri de cartofi și cum să îi folosești

Cartofii roșii au un ușor avantaj față de cei albi în privința antioxidanților, deoarece conțin aproape de două ori mai mult din acești compuși antioxidanți, în funcție de cât de pigmentată este pulpa lor.

Principala diferență între cartofii roșii și albi este că cei roșii sunt de culoare roșu deschis și conțin mai puțin amidon și mai mult zahăr, în timp ce cartofii albi sunt cartofii cu coaja de culoare maro, care sunt plini de amidon. Cartofii roșii sunt de mărime medie și sunt mai buni în salate, tocănițe și supe.

Pentru cele mai bune rezultate, alege cartofii în funcție de modul în care îi veți folosi. Cartoful alb are un conținut ridicat de amidon, ceea ce îl face ideal pentru prăjire sau coacere.

Cartofii rotunzi roșii și rotunzi albi au mai puțin amidon și mai multă umiditate, ceea ce îi face cei mai buni pentru fierbere, dar pot fi, de asemenea, prăjiți sau fripți. Cartofii noi sunt fermi și sunt excelenți fierți sau prăjiți și își păstrează bine forma în salate.

Ne-am mutat la Terasacucarti.com, vă rugăm să marcați noul link. Vă mulțumim!