Campanula (Floarea de clopoțel) – sfaturi de îngrijire

Campanula sau floarea de clopoțel are un efect vizual puternic în grădina de casă. Pe lângă florile mov-albăstrui și purpurii ale unor specii, aceste plante perene prezintă un frunziș verde mediu. Deși în general cresc până la o înălțime de 30 și 90 de centimetri, florile clopoțel pot ajunge până la 180 de centimetri. Citeşte întreaga ştire: Campanula (Floarea de clopoțel) – sfaturi de îngrijire

Campanula (Floarea de clopoțel) – sfaturi de îngrijire

CUPRINS:

  • Campanula (Floarea de clopoțel) – sfaturi de îngrijire
  1. Fertilizare
  2. Dăunători
  3. Lumină
  4. Sol

Campanula (Floarea de clopoțel) – sfaturi de îngrijire

Fie că alegi aceste flori purpurii pentru a le folosi în grădinile de piatră sau ca plante de frontieră, asigură-te că le oferi cea mai bună îngrijire.

Plantează florile de clopoțel în plină lumină solară și taie plantele înalte sau mută structurile mari care creează condiții de umbră în jurul lor.

Menține un sol umed, aerisit și bine drenat. Irigă solul atunci când stratul superior se simte uscat la atingere. Nu lăsa solul să se usuce complet între udări.

Fertilizare

Fertilizează plantele de campanula cu un îngrășământ de uz general, o dată primăvara și încă o dată la mijlocul verii. Irigă solul imediat după fertilizare.

Așează un strat până la 5 cm de mulci organic, cum ar fi paie sau ace de pin, pe solul care înconjoară campanula; nu-l presa direct pe tulpina plantei. Florea de clopoțel crește bine fără mulci, dar acesta ajută solul să rețină apa și descurajează buruienile.

Taie florile ofilite cu foarfecele de tăiat pentru a promova o înflorire repetată.

Inspectează regulat campanula pentru anomalii. Caută semnele de otrăvire; caută un strat alb pufos pe frunze, precum și frunze ofilite, decolorate, care cad mai devreme de pe plantă.

Dăunători

Controlează otrăvirea prin colectarea și distrugerea părților de plante afectate, precum și a resturilor căzute. Taie materialul vegetal suplimentar pentru a crește circulația aerului, deoarece umiditatea ridicată cauzată de plantele aglomerate și dense încurajează dezvoltarea bolii.

Aplică ulei horticol pe suprafețele plantelor pentru a controla bolile grave.

Inspectează plantele pentru a depista dăunătorii comuni, cum ar fi melcii, care prezintă corpuri cenușii, vâscoase, fie cu cochilie în cazul melcilor, fie fără cochilie. Îndepărtează melcii și limacșii smulgându-i cu mâna de pe campanule pentru a preveni daunele, cum ar fi frunzele mestecate.

Irigă direct solul în loc să folosești irigarea prin plafonare, deoarece melcii și limacșii sunt atrași de suprafețele umede ale plantelor.

Lumină

Deși plantele de campanula tolerează umbra parțială, evită condițiile foarte umbrite pentru o creștere sănătoasă. Crește irigarea în perioadele cu temperaturi ridicate sau secetă; deși aceste plante tolerează condițiile de uscăciune, pierderea prelungită de umiditate poate deteriora plantele.

Deoarece acesta este un grup atât de divers de plante, este întotdeauna cel mai bine să faci cercetări și să citești etichetele anumitor soiuri înainte de a alege unul pentru grădina ta.

Florea de clopoțel este originară din atât de multe zone geografice diferite, încât ceea ce funcționează pentru un soi poate să nu fie ideal pentru altul. Ținând cont de acest lucru, există câteva noțiuni de bază care pot fi generalizate pentru îngrijirea florilor de clopot.

Sol

Majoritatea speciilor preferă solurile bine drenate. Există câteva excepții care pot suporta soluri umede și, în unele cazuri, umiditate constantă.

Multe specii alpine mai mici preferă opusul și le place să crească în soluri puternic drenate, iar unele pot crește chiar și în pereți de stâncă, grădini cu jgheaburi și alte locuri mai puțin ideale.

Cele mai multe flori de clopoțel se vor comporta cel mai bine în plin soare. Câteva specii de pădure cresc bine la umbră parțială și la umbră deplină, dar pentru cea mai bună prezentare a florilor, crește plantele în plin soare.

Acest lucru ajută, de asemenea, la prevenirea soiurilor mai înalte de a se prăbuși și de a avea nevoie de țăruși.

Evită să aplici ulei horticol atunci când temperaturile depășesc 32 de grade Celsius pentru a îți proteja planta.

Poartă întotdeauna mănuși de grădinărit și ochelari de protecție pentru a preveni rănirea atunci când manipulezi foarfecele de tăiat sau uleiul horticol.